2019-03-01 07:59:12• hírek • x

Vigyáz Ön a szeme világára? Ezért érdemes rendszeresen optometristához járni

Úgy érzi gond van a látásával? Elmosódott a kép és a kis betűk kiolvasása is kihívást jelent? Ebben az esetben érdemes felkeresnie egy optikai szaküzletet, optometristát! Az Optiwell látszerész üzletlánc szakembereivel beszélgettünk a témáról. 

Lássuk mivel is foglalkozik egy optometrista szakember? Segít abban, hogy jobban láthassunk, egy szemvizsgálat révén megfelelő korrekciós eszközt javasol, mely lehet szemüveg vagy kontaktlencse.


Milyen tünetekkel ajánlatos optometristához fordulni? Hirtelen beálló homályos látás, szemfájdalmak, fejfájás, gyengülő közel vagy távollátás, illetve szemfáradtság. Ezeket a szimptómákat abban az esetben is tapasztalhatja, ha már rendelkezik szemüveggel vagy kontaktlencsével. Ez azt jelenti, hogy felülvizsgálatra van szüksége. A megfelelő korrekció segítségével újra élesen láthat, megszabadulhat a nagyítótól, a homályos képektől, a fejfájástól, a ráncokat okozó hunyorgástól és a további járulékos gondoktól egyaránt.


Amennyiben nem tapasztalta a felsorolt tüneteket, viszont számítógépes munkát végez, vagy sok időt tölt a számítógép-képernyő előtt vagy okostelefonját használva látása nem hálálja meg, ha nem vértezi fel szemeit a káros sugarak ellen. A digitális eszközökből áradó kék fény (mobiltelefon, tablet, számítógép) káros a szemre. Szerencsére a manapság használt számítógépes védőszemüvegek már nem hasonlítanak a hegesztőmaszkokra.


Az Optiwell szaküzleteiben a kék fény védőréteggel ellátott speciális lencsék dioptriás formában is kaphatóak egyedi igény szerint becsiszolva. Több száz keret közül választhatnak, különböző anyag-, forma- és színválasztékban, divatos megoldást ajánlva férfiaknak, nőknek, fiataloknak és gyerekeknek.



Mielőtt rátérnénk a vizsgálat menetére, érdemes tisztázni - osztják meg velünk az Optiwell munkatársa -, miért ajánlatosabb első ízben egy optometristához fordulni, egy szemorvos felkeresése helyett. Az előbbiekben felsorolt tünetek legtöbbször látásgyengülésre engednek következtetni, abban az esetben ha más komolyabb egészségügyi panasz nem kíséri őket.


Első körben előnyösebb egy optometristához fordulni, mivel ő szükség esetén továbbküldheti az ügyfelet egy szakorvoshoz, nem szükséges előzőleges időpont egyeztetés és vásárlás esetén a vizsgálat ingyenes. Az Optiwellnél dolgozó optometrista szakemberek akkreditált oklevéllel rendelkeznek, a vizsgálatot a látszerész szaküzletben végzik, ahol korszerű berendezések segítségével a páciens korrekció, azaz szemüveg vagy kontaktlencse recepttel lép ki a vizsgálóból. A szemész szakorvosok egyszerű látásromlás esetén a recept felírása után szintén az optikákba küldi betegeiket, hogy szemüveget vagy kontaktlencsét vásárolhassanak.


Fontos megemlíteni a mobiloptikai szolgáltatások és a nagyáruházakban elérhető optikai termékeket hátulütőit. Kecsegtetően hangzik egy filléres megoldás, de mit ér vele az ember, ha nincs rá minőségi garancia? A mobiloptikai szolgáltatások igénybevétele esetén felmerül a kockázat, hogy az utólagos problémák (széteső keret, nem megfelelő lencse) megoldatlanok maradnak. A mobiloptika továbbáll, a szemüvegtulajdonos pedig nincs kihez visszavigye a lötyögős, túl erős kényelmetlen szemüveget. Hasonló a helyzet az olcsó nagyáruházi szemüvegekkel is. Lötyög vagy szorít, pár nap múltán a kellemetlen tünetek felerősödnek. Ezt a baklövést sincs hova visszavinni.


De lássuk mi a helyzet a szaküzletben, optimetrista által felírt korrekcióval? Kezdjük a legelején, azzal, hogy mi történik, mikor belép az optikába.

 

Így folyik mindez az Optiwellnél:


Amint belép a szaküzletbe egy kedves eladó fogadja, és megkérdezi, miben segíthet. Ön elmeséli, milyen ügyben fordulna segítségért a szakemberekhez, a látszerészet munkatársai ennek függvényében szolgálják ki vagy irányítják tovább az optimetristához. Függetlenül attól, hogy rendelkezik-e korrekcióval (szemüveg vagy kontaktlencse), ha a fenti tüneteket tapasztalja, akkor valószínűleg szemvizsgálatra van szüksége.


Az optometrista üdvözli, majd a vizsgálóba invitálja, közben elbeszélgetnek a panaszokról, az életmódjáról, az egyéb egészségügyi problémáiról és a korábbi látszerészeti kórtörténetéről. Amennyiben rendelkezik szemüveggel vagy kontaktlencsével, vigye magával. Sok mindenre fény derülhet a meglévő korrekciók vizsgálatával. A beszélgetést követően a már megszokott betűtábla olvasása következik azzal a bizonyos próba szemüveggel.



Az olvasási feladatot követően a szemüveg szerű alkalmatosságba (próba szemüvegbe) különböző típusú lencséket helyez be a látszerész, így teszteli, milyen dioptriájú és típusúra lenne szüksége. Ha közben bármilyen kérdése akadna, bátran felteheti, mert rossz kérdés nincs, csak elhallgatott kíváncsiság. Az Ön egészségéről lévén szó, érdeke, hogy minél alaposabban megértse, mi a helyzet és mire van szüksége, mit kell tennie. Az utolsó előtti lépés a gépes vizsgálat, ami két percig tart és teljesen fájdalommentes. A szem fénytörési képességét ellenőrzik, ez adja meg a lencse pontos paramétereit. Miután minden kész ahhoz, hogy felírhassák a korrekciót, Ön a szakértői javaslattal a kezében lép ki az üzlettérbe. Itt újra az optika értékesítői állnak a rendelkezésére.


Elkérik a receptet, és az adatait bevezetik a számítógépes rendszerbe, míg Ön a keretválasztással foglalkozik. Az Optiwell választéka városszerte híres. Több száz keret közül választhat a zsebhez mértektől a márkás divatmodellekig. Ne essen kétségbe a rengeteg keret láttán, az eladók ebben is segédkezet nyújtanak.


Akár percek alatt megtalálhatják a szívének kedves darabot. Az adatbevitelt és a választást követően rögtön megtudhatja, mennyi időbe telik, míg új szemüvegét felteheti. Ez egy órától akár 10 napi várakozási időbe is telhet, attól függően, raktáron van-e helyben a felírt szemüveglencse. Amennyiben az optika rendelkezik vele, akár egy órán belül is Öné lehet a vadonat új, minden igényt kielégítő okuláré.



Az Optiwell szakértői azt is hozzátették, mennyi mindent kaphat még a szakszerű kiszolgáláson kívül. A szatmárnémeti székhelyű üzletlánc vásárlói garanciát élveznek, ami a szemüvegek gyártásból adódó hibáit illeti. Ha önhibáján kívül romlik el a keret, esik ki a lencse, lazulnak ki a szárak, a terméket visszaviheti a szaküzletbe és a szemüveg ellenőrzését követően megjavítják vagy kicserélik azt.


Ha a korrekció pár hét után is túl gyengének vagy erősnek bizonyul, mert előfordulhat ilyen is, ebben az esetben szintén érdemes visszamennie, problémájával bátran forduljon optometristájához, biztosan találnak megoldást a panaszra. Harmadszor pedig azért ajánlott a kaptafánál maradni, mert kórtörténetét követve látszerésze gyorsabban, könnyebben és tűhegy-pontossággal célozza be a megoldást az idők folyamán felgyülemlő egyéb szimptómákra. 


Tudta, hogy 35 év fölött a látása másfél-, maximum kétévente felülvizsgálatra szorul?


Olyan ez, mint a fogorvos, tudjuk, hogy hasznos, mégis hanyagoljuk, míg fáj. Ön mikor volt utoljára optometristánál? Nem érdemes halogatni, a helyzet rosszabb lehet minden egyes elszalasztott nappal. Vigyázzon jobban szeme világára! Az éles látás akár életmentő is lehet!


Kérdéseivel keresse fel az Optiwell munkatársait személyesen a következő helyszíneken:

https://www.optiwell.ro/url/Uzleteink

https://www.facebook.com/OptiwellRomania/

 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: